2016-ban is „Minden magyarok tánca” az Országos Táncháztalálkozón

Kedves magyarok, határokon túl és a nagyvilágban!

hidakforum_logo
A Táncház Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület összefogásának köszönhetően idén is megrendezésre kerül a „Minden magyarok tánca” című program. Az elmúlt években a program egyre nagyobb sikerrel zajlott. Alkalmanként közel száz fő állt színpadra a világ legkülönbözőbb részeit képviselve. Szeretnénk, ha idén is a megszokott hangulatú és színvonalú bemutatkozással örvendeztetnétek meg a Táncháztalálkozó közönségét. A program lényege, hogy a határokon kívül élő magyar néptáncosok és népzenészek egy fél órára teret kapjanak tudásuk bemutatására. A szervezők ezzel a lehetőséggel szeretnék megtisztelni azokat, akik hazájuktól távol is nagy lelkesedéssel gondozzák a magyar néphagyományt. A bemutatóra minden külföldi magyar néptáncos, népzenész jelentkezhet.

Idén április 2-án, szombaton, 13.30 órakor lesz a bemutató a küzdőtéri nagyszínpadon. Tekintettel arra, hogy fél órát kapunk, azt javaslom, ismét két fő téma legyen. Az egyik lehetne a Felvidék, a másik pedig Kalotaszeg.

A felvidéki blokkban a férfiak kezdenek egy vasvári verbunkkal. Egyszerű motívumokból álló, szabadon táncolható verbunk tánc, aminek az alapjait bárki megtanulhatja, ha egy rövid időt rászán a gyakorlásra. Innen kicsit kelet felé húzódunk, jönnek a lányok magyarbődi karikázóval. A dalokat minden jelentkező számára előre megküldjük, a helyszíni próbán csak össze kell énekelni és a karikázó menetét kell összerakni. Mivel ennek is egyszerűek a motívumai, mindenki nyugodtan beállhat. A karikázót egy vezető fogja levezényelni. Ezt követi a magyarbődi páros tánc, csárdás és friss. Erről is sok felvételt láthattok az interneten. Nem nehéz tánc, már két-három motívumból is élvezetesen lehet táncolni. Aki végképp nem ismeri, nyugodtan táncolhat rá gömöri, zempléni vagy szatmári csárdásokat.


A második táncrész Kalotaszeg lesz. Ez az anyag legutóbb 2012-ben volt a „Minden magyarok tánca” programjában, viszont mindenki ismeri, kedveli. Mivel a lányoknak itt ruhát kell váltani, a fiúk kezdenek majd egy nótával: Piros az ostorom nyele, nem sárga... Ezt legényes követi, amelyben egyénileg, kettesével táncolhatnak az arra vállalkozók. Ezután csárdás, szapora. A szaporában egy rövid közös csapást a helyszínen kigyakorol a csapat.

Őszinte sajnálatomra idén nem tudok személyesen jelen lenni a bemutatón, mert éppen egy távoli magyar közösségnél leszek (Ausztrália). Ennek okán Kádár Ignác „Náci” barátomat és feleségét, Nagypál Anettet kértem meg arra, hogy legyen a program házigazdája. Ők fogják levezényelni a próbát és magát az előadást is.

A viseletek terén azt kérem, hogy mindenki próbálja megoldani az öltözetet, ha végképp nem sikerül, akkor próbálunk mi is segíteni, de korlátozottak a lehetőségeink.

A szervezők az előző évekhez hasonlóan felajánlják, hogy a rendezvényre a szombati napon fél áron léphetnek be a „Minden magyarok tánca” előzetesen regisztrált vendégei, a közreműködői bejáratnál.
A próba várhatóan szombaton 10.45-kor lesz, a helyszínt később közöljük.

A jelentkezéseket március 15-éig várjuk a cimbi@iplus.hu e-mail címre. Információt kaphattok továbbá Gősi Anettől az anett@tanchaz.hu e-mail címen.
Megosztás