k_kovacs_laszlo

Az Országos Táncháztalálkozó Etno-mozija idén is bemutatkozási lehetőséget ad a néprajzi témájú dokumentumfilmeknek, televíziós műsoroknak.Az Országos Táncháztalálkozók ritka alkalmat kínálnak arra, hogy együtt láthassa a filmes és a néphagyományokkal foglalkozó szakma és a nagyközönség egy-egy év magyar néprajzi témájú filmtermésének legjavát. 2003-ban indult el a kezdeményezés, hogy a Táncháztalálkozó alkalmából rendszeresen résztvevő, a néphagyományok iránt fogékony, 15-20 000 táncoslábú látogató pihenésként a filmek segítségével megismerkedjen a még élő és folyamatosan változó hagyományokkal, „adatközlőkkel”, előadókkal, ismerje meg a hagyományokat hordozó emberek életét, lakóhelyeit, a mában újrateremtődő folklórral, találkozzon a folklórkutatás korszerű gondolataival. Azonnal népszerű lett a kezdeményezés, a vetítőteremben a találkozó két napja alatt 2 x 8 óra program szinte folyamatosan telt ház előtt pereg. Az Etno Mozi a hazai gyártású, folklórral foglalkozó filmek rendszeres bemutatkozási helyévé vált. Sok film számára az egyetlen bemutatkozási lehetőség, mivel a televíziók egyre kevesebb ilyen témájú filmet sugároznak. A gyártók zöme hazai, de határon túli magyar műhelyek is gyakran vendégeskednek.

Programja sokszínű, a rögzített műsoroktól (zenekari koncertek, táncbemutatók) a portréfilmeken, ismeretterjesztő filmeken át az antropológiai szemléletű, szociografikus és kreatív dokumentumfilmekig, széles skálán teszi lehetővé az éves filmtermés áttekintését. Az új technikák felé való nyitás is megjelent. Az Etno-mozi visszhangot váltott ki a médiában is.

A mai fiatalokat is szeretnénk bevonzani egy pályázattal: készítsd el a magad rövid videóját a táncházadról vagy más néprajzi témáról, videózd a még élő vagy folklorizálódó szokásokat – a legjobbakat bemutatjuk.

A XXXII. Országos Táncháztalálkozón (2013. március 30–31., Papp László Budapest Sportaréna) az Etno-moziban ismét két teljes napot töltenek meg a vetítések. Várjuk a műhelyek és az egyéni alkotók filmjeit, határon innen és túlról -, kiemelten az alábbi témákban:

• „Gyűjtőúton” – dokumentumfilmek
• „Énekeltem én:…” – portréfilmek
• „Mesterségek, mesterek” – kisfilmek
• „Átalakuló hagyomány” – filmek a folklorizálódó hagyományokról
• „Mentés másként”, - elektronikus média
• továbbá a magyar néphagyomány, néprajz, - népzene, néptánc, népviselet, tárgyi néprajz, stb., világát bemutató alkotások.
• Az én táncházam... mutasd be kedvenc táncházad, saját felvételeden, 5, max. 10 percben. A legjobbakat levetítjük.

Beküldési határidő: 2013. március 15.

A kiválasztott filmeket levetítjük a kétnapos programban, megjelennek a Találkozó programfüzetében, előzetesük a film adataival felkerül a Táncháztalálkozó honlapra, ahol több évre visszamenően kereshetővé válik.

A benevezni kívánt filmhez Filmkísérő Lapot kell mellékelni, amelyen kérjük feltüntetni a film címét, hosszát, gyártási évét, rövid tartalmát, az alkotók és a gyártó nevét valamint egy nyilatkozatot, amelyben hozzájárulását adja a jogtulajdonos a film vetítéséhez.

Lehetőleg előzetest is kérünk, 1-3 perc terjedelemben, amelyet megjelentetünk.

A vetítési idő korlátozott volta miatt a filmeket válogatjuk. Várjuk tehát a filmeket – már a határidő lejárta előtt is szívesen fogadjuk...

A filmeket DVD formátumban, az alábbi címre kérjük beküldeni:
Konkam Stúdió, Kovács László programszerkesztő, 1173 Budapest, 525. tér 7.
További információ,  telefon: (+36 1) 256 4913, mobil: 70/211 5383,  fax (+361) 253 7802, e-mail: konkam@konkam.hu

Kövess a Facebook-on: http://www.facebook.com/events/214149128727305/?fref=ts

Kovács László
programszerkesztő
Megosztás