Népművészeti vásár és játszóház • 2008. április 12-13. 10.00–18.00 • Küzdőtér
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) programja



A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), mint a tárgyalkotó népművészek, kézművesek, népi iparművészek országos szakmai szervezete immár huszonhetedik alkalommal résztvevője és társrendezője a Táncháztalálkozónak.

A népi kultúra legnagyobb seregszemléjén a zene és tánc mellett minden évben jelen vannak a hazai és a határon túli legjelesebb kézműves mesterek.

A hagyományőrző kirakodóvásáron számtalan ritka mesterséggel találkozhat a közönség, és a kézműves portékák megvásárlására is mód nyílik: kiváló népi hangszerek, eredeti szőttesek, ízletes mézeskalácsok, faragott bútorok és fazekas termékek várják vásárlóikat. Kalotaszegről és Székről érkező népművészek gyönyörű régi és új viseletekkel, hímzésekkel színesítik a rendezvény hangulatát.

A rendezvény mindkét napján gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a különböző mesterségeket. A küzdőtéren játszóház működik az Esély Alapítvány és a Dr. Kresz Mária Alapítvány szervezésében, ahol számtalan érdekes népi játékba és mesterségbe lehet belekóstolni, mint például a korongozás, agyagozás, edénydíszítés, fonalmunkák, zsinórozás, hálókötés, körmönfonás vagy a rongybabakészítés. Lesz még itt vásári fényképeszkedés, gombócszedés, babos társasjáték, óriás ördöglakat, logikai fajátékok, továbbá kötélverés, könyvkötés, kosárfonás, gyékényjátékok, csuhémunkák, keszkenőkészítés, textiljátékok, gyöngyfűzés és gyertyamártás...
Megosztás