Etno-mozi (szombat) • 2014. március 29. szombat, 11.00–18.00 • Moziterem (II. em., a Vásárhelyi terem felé)

Szerkesztő: Kovács László – Konkam Stúdió

konkam_logo   

11.15 Hungarian kerítés
rendező: Kresmery Dániel
vágó: Budai Balázs
producer: Kresmery Dániel, Bérczes Anna
gyártó: Kres Film, Balassi Intézet
hossz: 90 perc
Magyarország 2013. június 26. és július 7. között első alkalommal vett részt díszvendégként a Smithsonian Folklife Festivalon. A szabadtéri népművészeti és hagyományőrző seregszemlén a magyar programokat a Balassi Intézet koordinálta. A színes és gazdag programkínálat lehetőséget nyújtott a látogatók számára, hogy interaktív módon ismerhessék meg a magyar zene, tánc, kézművesség és gasztronómia jellegzetességeit. A National Mallon megrendezett fesztiválra 1,2 millióan látogattak el, a média nyilvánossága pedig több mint 40 millió embert ért el. A dokumentumfilm egy történet keretében meséli el a nézőknek a fesztivál eseményeit, és megpróbálja megragadni azt az összefogást, amely a program során a magyarországi intézmények, a magyar fellépők csapata, a magyar és amerikai partnerek, illetve az amerikai magyarság között létrejött.

12.45 Nevem: Halmos Béla
készítették: P. Vas János, Jászi Dezső
1982.
hossz: 10 perc
A nemrégiben eltávozott Halmos Béla emlékét idézzük meg a róla készült első portréfilmmel.

13.00 Háromkirályok: A láp királya
rendező: Zsigmond Dezső
operatőr: Lovasi Zoltán, László Béla
producer: Buglya Sándor
gyártásvezető: Szederkényi Miklós
gyártó: Dunatáj Alapítvány
hossz: 50 perc
„Most jobbra, most balra, most éles kanyar jön, itt meg kátyú lesz.” A nagyecsedi utcákat kétüléses kerékpáron járjuk Szántó Sándorral, aki hátulról dirigál. Mindebben semmi különös nem lenne, ha a harminc év körüli, kétdiplomás fiatalember néhány éve nem vesztette volna el a szeme világát. Azóta vakon is megpróbál teljes életet élni, belevetette magát Ecsed híres néprajzába; szíjat fon, íjászkodik, táncol. Most épp a lápra igyekszünk: gyékényt vágunk, amiből szakasztókosár, lábtörlő, papucstojástartó készül. Sándort látókorában is ezer dolog érdekelte. Az Árvalányhaj néptáncegyüttesnek alapítója volt, s ma is járja, vakon. Táncos a sötétben. De hiába a megőrzött életszeretet, a boldogságra való képesség: hiányzik az ősz ezer színe, a húsleves aranykarikái, a táncpartner tekintete. Marad a láp sötétje, amiből mindig, minden pillanatban ki kell kecmeregni.

13.50 Óévbúcsúztató, medvékkel
rendező, operatőr, producer: Kovács László
gyártó: Konkam Stúdió
hossz: 8 perc
Az óév utolsó napján, minden évben, hatalmas medvesereg gyülekezik a románia Comanesti városkába. Több száz, félelmetes vadállatbőrbe bújt férfi – és köztük már egyre több lány is – dobok ritmusára táncolva vonul fel, más, hagyományos figurák – szarvas, kecske, boszorkány, lovas – kíséretében. Ennek a lenyűgözően látványos szokásnak az eredete, hasonlóan a busókhoz, jankelékhez, a kereszténység előtti, télűző varázslásokhoz vezethető vissza.  

14.00 World Folkloriada – Táncos magyarokkal Dél-Koreában
rendező, operatőr, producer: Kovács László
gyártó: Konkam stúdió
hossz: 52 perc
A „folklór olimpiájának” is nevezett világfesztiválon Dél-Koreában nagy sikerrel képviselte hazánkat  „nemzeti válogatottunk”, a  Hungarica Néptáncegyüttes. A kamera két hétig követte turnéjukat az izgalmas ázsiai országban és az ő szemükkel fedezi fel a világ egyik legfejlettebb, ugyanakkor hagyományait őrző társadalmát. A világeseményen 43 vendégország táncosai és a 200 hazai  együttes színes műsorával magával ragadta a közönséget, akiknek nem kellett bizonygatni, hogy a népi hagyomány megőrzésére milyen szükség van a high-tech világában. Két hét tánc-kavalkád: a tahiti lányok kecses csípőmozgása, a ghánaiak kirobbanó energiájú tánca vagy a hollandok facipős, esetlen bája elbűvölte a koreai közönséget. A magyarok látványos, dinamikus koreográfiájukkal hatalmas sikert arattak. 1,75 millió látogatója volt a Folkloriádán a külön erre az eseményre épített fesztiválfalunak...

14.55–18.00 „Új régi hang” sorozat, I. rész
rendező: Szomjas György
szerkesztő-producer: Rosta Katalin
zenei szakértő, beszélgetőtárs: Halmos Béla
1989 és 2001 között Szomjas György filmrendező, Halmos Béla táncházi zenész, népzenekutató és Rosta Katalin szerkesztő, producer 12 dokumentumfilmet készített, amelyek a Kárpát-medence legfontosabb muzsikusai közül sokakat, adatközlő paraszt és cigányzenészeket, illetve a táncházmozgalom kulcsfiguráit mutatják be. A népzene-néptánc iránt érdeklődők, a „táncházasok” ma már jókora táborát ismerve, időszerű volt a szórakozási, oktatási, közművelődési és kutatási szempontból egyaránt használható filmek kiadása DVD formátumban. A lemezeken extra anyagként, a filmek hosszát meghaladó mértékben jelenik meg a szerzőknek a Magyar Televízió és a Duna Televízió műsoraiban archivált (összesen kb. 130 órányi) felvételeinek legjava, ami főleg zene és tánc. A szöveges részek mindenütt angol feliratot kapnak. A filmek és az extra anyagok a magyar népzene és a ráépülő, méltán hungarikumnak nevezhető táncházmozgalom példatárának is tekinthetők...

Filmek + extrák:
Rabja vagyok az életnek (portréfilm Maneszes Márton mezőségi prímás-énekesről)
Pista bácsi, dudáljon kend! (portréfilm Pál István nógrádi dudás-énekesről)

A vetítés után beszélgetés a sorozat rendezőjével, Szomjas Györggyel.

A DVD sorozat megvásárolható a Táncháztalálkozón, a Fonó standon.
Online és utánvétes vásárlás: www.kalakazenebolt.hu, www.fono.hu
Megosztás