XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
 

Megvalósult a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával


Pesovár Ernő: Életem és a tánc – Pálfy Gyula életútinterjúja Pesovár Ernővel (Szerkesztette: Felföldi László)
A Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség kiadványa

A kötet szerkesztője, Felföldi László 2024. április 6-án, szombaton 15.00 és 16.00 között dedikál a standon!

A könyv a Hungarikum pályázat támogatásával készült, kereskedelmi forgalomba nem kerül, de a XLIII. Országos Táncháztalálkozón a Táncház Egyesület – folkMAGazin standján az előre regisztrálók ingyenesen vehetnek át egy példányt kötetből.

mockups-design.com

Ez a különleges kötet lebilincselő olvasmány a néptánc művelőinek és kedvelőinek. A néptánc kutatóinak pedig becses forrásanyag. Végigkövethetjük a nagyszerű tudós, pedagógus, koreográfus gazdag életpályát az interjú idejéig. A beszélgetés során megelevenednek korszakok, intézmények, emberek, tudomány, politika, család.

A Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség kiadványa, Körmend, 2023. 179 oldal.
Szerkesztette: Felföldi László; a szerkesztő munkatársa: Szőkéné Károlyi Annamária; további munkatársak: Pesovárné Jámbor Márta, Pesovár Zsófia, Horváth János
(A könyv a Hungarikum pályázat támogatásával készült, kereskedelmi forgalomba nem kerül. Az info@folklor.hu e-mail címen a postaköltséget kiegyenlítő postai utánvéttel igényelhető.)



Juhász Gábor: Tudom én már... – dalos mesekönyv
A könyvet Juhász Gábor 2024. április 6-án, szombaton 14.00 és 15.00 között dedikálja a standon!
A Juhász zenekar könyvbemutató koncertje a 12.00-kor kezdődik Martin teremben. 

tht juhasz zenekar

A dalos mesekönyv a szabadkai Juhász zenekar lemeze alapján készült. A kötetben egy juhászlegyén töténetét mesélik el, aki a boldogulását keresve különféle területeken különféle mesterségeket próbál ki. Így jut el a vajdasági pusztáról szabóként Kecskemétre, katonaként Budapestre, cipészként Pozsonyba, boltosként Debrecenbe, halászként Szegedre, majd zenészként Horgosra.
Az izgalmasnak ígérkező történetet a zenekar vezetője, Juhász Gábor írta, és a dalokat is ő válogatta össze. A könyvben található QR-kódok segítségével megtekinthetők a mesterségeket bemutató animációs kisfilmek, és meghallgatható a teljes album is.
„Ez az én történetem, a juhászlegényről, aki Vajdaságból elindul és különböző szakmákat próbál ki, bejárja az egész Kárpát-medencét és végül rájön arra, hogy a legjobb az a vajdasági zenész élet és ez a csattanója az egésznek. Ez az üzenete is az egésznek, hogy összejárhatod a világot, kipróbálhatsz mindenféle szakmát, szerelmeket, barátságokat, de otthon érzed igazán jól magad, otthon tudsz igazán jól alkotni, otthon tudsz családot alapítani.” (Juhász Gábor)



Jávorszky Béla Szilárd: Kelemen László – Erdélyből a világ
(Hagyományok Háza – Kossuth Kiadó, 2023)

tht kelemen

Kelemen László pályája sok szempontból ideális áttekintését adja a hetvenes években szárba szökkenő és az új évezredben az intézményesülés útjára lépő népzenei revival mozgalom történetének.

A kötet a vele készült interjúk alapján, néha szó szerint idézve őt, nemcsak az erdélyi táncházmozgalom történetéről, hanem a Fonó Budai Zeneházban készült Utolsó Óra gyűjtésekről, az Ökrös zenekar munkájáról, és nem utolsó sorban a Hagyományok Háza első húsz évéről nyújt képet a téma iránt érdeklődőknek.

A fotókkal gazdagon illusztrált és QR-kóddal elérhető hangzó melléklettel ellátott kiadvány mindezeken kívül bepillantást enged Kelemen László gyermek- és ifjúkorába, a zenész és zeneszerző, az intézményalapító és -vezető életébe.


Táncház 50 – Történetek a táncházmozgalom fél évszázadából
Szerkesztette: Jávorszky Béla Szilárd

tanchaz50

2022. május 6-án volt 50 éve annak, hogy a Liszt Ferenc téri könyvklubban megrendezték az első budapesti táncházat. Az egykori szűk szakmai kezdeményezés ma százezreket vonz világszerte, újabb és újabb generációk fedezik fel, és csak kevesen hagyják el. És bár többen többször temették, múltidézőnek, korszerűtlennek bélyegezték, ma is eleven valóság, mi több, exportképes magyar termék.

A 208 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált Táncház 50 című kötet – mely formájában és terjedelmében igazodik a szerző korábbi műfajtörténeti műveihez – nem feltétlenül a szűk szakmának, hanem a szélesebb nagyközönségnek szól, szakszerű, de közérthető, olvasmányos stílusban. Benne a bevezető tanulmány, illetve az első budapesti táncház előzménye és születése mellett alapvetően a táncházmozgalom különböző szakaszában szocializálódott népzenészek, néptáncosok, koreográfusok mesélnek arról, hogy őket miért vonzotta delejként a népi kultúra és azt miként tartják relevánsnak ma is egy urbánus környezetben.

Kiadó: Kossuth Kiadó
ISBN 978-963-544-765-7
Terjedelem: 208 oldal
Ár: 4000 Ft



Kiss Ferenc: Kötelékek – A Vízöntő és a Kolinda históriája, meg egyéb történetek
(Etnofon Kiadó, 2021)

tht kotelekek

„Hiánypótló – ezzel a klisével illik hatást kelteni egy monográfia kapcsán, de hát mi más lenne a múlt, mint a felejtés tárháza? Pótolható-e a pótolhatatlan? Kicsi Ferkó keservese – hogy a szerzőt egyik, azonos című dalkölteményével iniciáljam – életrajzi naplótöredékek, sztorik gyűjteménye, s a hangvétel korántsem gyászos, sőt!
Mire föl hát a könyvajánló tanítvány drámai felütése? Többféle veszteség érheti ám az emberfiát, így a kézben tartott kiadvány sem a múltba vesző játszótársak, kalandok számbavétele okán oly megrendítő; akarva akaratlanul valami másnak is emléket állít, derekán a legújabb nemzedékek evolúciós átalakulásának.
A Kötelékekben nem egyszer felidézett kilencven éves apám Novák Tata szerint egy olyan jelenben élünk, amilyenre még ő sem emlékszik, s tagadhatatlan, hogy a lét sarokpontjainak tekintetében lényegesen közelebb állok hozzá, mint a fiaimhoz. Mégis, néhány év, és az ő kezükbe kell nyomnom Feri írását; nemcsak, mint kordokumentumot, de mint a szuverenitás túlélő kézikönyvét. És ezért érdemes boncolgatni a múltat! ” – Novák Péter


folkMAGazin 2024/2

tht 24 2

dr. Tátrai Zsuzsanna – Pesovár Ernő: Életem és a tánc – Pálfy Gyula életútinterjúja Pesovár Ernővel | Grecsó Krisztián – Érteni kell hozzá (Élet és Irodalom – LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.) | Programajánló: A Fitos Dezső Társulat előadásai | Gőbölös Gábor – Egy néptáncpedagógus történetei | Csángómagyarságért Díj – Sára Ferenc posztumusz elismerése | Programajánló: A Nemzeti Táncszínház műsoraiból | CD-ajánló: Táncház – Népzene 2024 | Maruzsenszki Andor – Családi gyűjtőutakon (Éri Péter emlékére) | Kiállításajánló: Női lélek, népi formák – „Szecesszió, Art Deco, Népművészet” (Időszaki kiállítás a Hagyományok Házában) | Fotógaléria: Női lélek, népi formák – „Szecesszió, Art Deco, Népművészet” (Időszaki kiállítás a Hagyományok Házában) | Juhász Zoltán – Fábián Éva méltatása | MAGTÁR – Bölöni Domokos: Otthon- és helykeresés az irodalom által (Beszélgetés Simó Mártonnal – II. rész) – Széki Soós János rovata | Rácz Mihály – Hazai világzenei és új-folk albumok 2023-ban | Programajánló: A Nemzeti Táncszínház műsoraiból | Danó Orsolya, Fülöp Hajnalka – EGYÜTT. Inaktelki képek 2000–2002 (Időszaki kiállítás a Néprajzi Múzeumban) | Fotógaléria: Winter Erzsébet – EGYÜTT. Inaktelki képek 2000–2002 | Resócki Rolland – Javaslat a vajdasági Tisza mente tradicionális férfi viseletének színpadi megjelenítéséhez | Programajánló: Vujicsics 50 – Podravina (Magyar Zene Háza) | Kóka Rozália – Hol volt, hol nem volt – moldvai csángó népmesék: Tilinka (Grafika: Sinkó Veronika) | Tari Dorottya – Halmos Béla Program Nap | Fotógaléria: Halmos Béla Program Nap – Antal Dani/Petőfi Kulturális Ügynökség | Programajánló: Foltin Jolán emlékére rendezett fotókiállítás a Táncháztalálkozón | TALLÓZÓ – Kincs István: A nagyabonyi czigányok – II. rész (P. Vas János rovata) | Közkinccsé tenni értékeinket – A Hagyományok Háza első Szakmai Nyílt Napja | Programajánló: Zeneakadémia – A táncház napja 2024 | Programajánló – Magyar Zene Háza: Tokos – Fokos – Pósfa: A népzene meghökkentő helyzetei | Kitüntetések 2024. március 15. alkalmából | Ételek – Hagyományok: Juhász Katalin – Lakoma a szerájban (Oszmán török konyha a hódoltság korában – I. rész) | Sue Foy angol nyelvű ismertetője

Ára: 800 Ft


„Táncra ítélem magamat” – Foltin Jolán születésének 80. évfordulója tiszteletére

tht mag23 x

Salamon Ferencné: Idén lenne Foltin Jolán 80 éves
Grozdits Károly: Foltin Jolán, a közösségteremtő – Beszélgetés Novák Ferenc „Tatával”, 2023 őszén
Barátok, tanítványok Foltin Jolánról – Néhány szemelvény Sikentáncz Szilveszter készülő interjúkötetéből

Fotók: Eifert János, Kádár Kata, Kis Ferenc, Korniss Péter, Rácz Gabriella és archív felvételek

Ára: 1600 Ft


A táncházmozgalom ötvenéves jubileuma tiszteletére megjelent
folkMAGazin különkiadás

phoca thumb l mag22 x 

Sebő Ferenc: Táncház 50
Berán István: A széki mintától a Táncház Akadémiáig
Both Miklós: Merre tovább, táncházmozgalom?
Fotók: „Táncház 50” vándorkiállítás (szerkesztette: Farkas József)

Ára: 1600 Ft


P. Vas János: „Hej, betyárok!” – Betyárok a népi kultúrában
Vitézi Ének Alapítvány, Budapest, 2012.
hej betyarok
P. Vas János könyve mind a népművészettel foglalkozók, mind a szélesebb közönség számára értékes, élvezetes olvasmány. Alapossága, sokrétűsége sok éves kutatói, elemzői munka eredménye. A témában korábban megjelent munkáktól eltérően nemcsak a XIX. századi betyárok történetét dolgozza fel, hanem a betyárvilághoz kapcsolódó képzetek, eszmék kialakulását, ezek létrejöttének motivációját is kutatja a népművészetben. A betyárokról a mai napig jellegzetes idealizáló kép él a képzeletünkben. A betyár eszerint nemes lelkű igazságosztó, a szegényeket mindenkor védelmező hős, akinek bukását mindenkor árulás okozza. Mennyire helytálló ez a kép? Mi az eredete? A betyár milyen alakját érhetjük tetten a népművészetben? A könyv e kérdésekre ad részletes válaszokat, tovább gazdagítva és árnyalva a történeti tudásunkat a betyárvilágról. A könyv emellett – egyedülálló módon – egy több száz nevet tartalmazó „Betyárlajstromot” is közöl.

Henics Tamás: Feketetó / Negreni
Magánkiadás, 2015
Negreni henics pillanat
A körösfeketetói vásár 1815 óta Erdély, de talán a tágabb geográfiai térség egyik legnagyobb és legjelentősebb vására. Évszázadok óta nyújt teret a legkülönfélébb etnikumok találkozásának, kultúráik, portékáik kicsrélődésének. Talán felesleges hangsúlyozni, milyen jelentősséggel bírt mindig is, és bír a mai napig mindez az egyre több konfliktussal jelentkező világunkban.
Az évek során megszámlálhatatlan fénykép, hangfelvétel, filmtöredék keletkezett a számtalan utazó, vásárlátogató által a négynapos eseményről, ám olyan kiadvány, amely dokumentálja, összefoglalja mindazt, amit ez a sokszínű kavalkád rejt, egyben megmutatja mindazoknak, akik még nem jártak itt, e kavalkád ízeit, pillanatait, arcait, ezidáig nem látott napvilágot.
A szerző arra vállakozott, hogy az elmúlt több mint egy évtized alatt készített fotográfiáin keresztül megpróbálja a szélesebb közönség számára bemutatni a feketetói vásár ezer arcát. A kiadvány három nyelvű (magyar, román, angol), így lehetőséget teremt arra, hogy a feketetói vásáron megfordulók, legyenek azok vásározó helyiek, visszalátogatók vagy éppen csupán odacseppentek, egyaránt részesülhessenek a szerző szándéka szerinti élményben.

Kiss Ferenc – Keresztes Dóra: Mamó kertecskéje
Gyermekkönyv CD melléklettel • Etnofon Kiadó, Budapest, 2018

mamo kertecskeje
4-10 éves korú gyermekeknek ajánljuk ezt a könyvet, amely a nagysikerű Papó zenedéje folytatása. Mamó, azaz Nagymama mesél benne a régi világról, a kert, a porta műveléséről, a falusi élet szépségeiről, népi mondókákat, meséket és dalokat felidézve.
Gyerekek! Ha bementek egy zöldségeshez, esetleg anyut elkíséritek a piacra, mi mindent találtok ott? Tüzes paradicsomot, dühös paprikát, bamba tököt, görgő dinnyét, szóló szőlőt, mosolygó almát és csengő barackot. Vigyori cseresznyét, vicsori babot, csicseri borsót, csörgő diót, mogyorót. Tejet, vajat, lisztet, halat...
Honnan kerülnek mindezek oda? És otthon a vasárnapi ebédnél fejtömés közben gondoltok-e arra, hogy az aranyló húsleves, a serpenyőből kirántott hús, a ropogós kenyér, vagy az aranyló belű krémes sütemény hogyan kerül az asztalra?
Ha érdekel, nyisd ki a könyvet és tedd fel a lemezt!
Vár Mamó kertecskéje!

Fülhallgató és pendrive

A Táncháztalálkozó logójával ellátott pendrive-ot és fülhallgatót is vásárolhattok majd.

Fulhallgato es pendrive
 
Megosztás