„Minden magyarok tánca” az Országos Táncháztalálkozón

Kedves külföldi magyar néptáncosok, népzenészek, Barátaink!

Az elmúlt években az Országos Táncháztalálkozó egy nagyon jelentős, lelket melengető eseménnyel, a „Minden magyarok tánca” című programmal bővült. A küzdőtéri nagyszínpadon félórás keretben mutatkoznak be a világ különböző országaiban élő, néptánccal, népzenével foglalkozó magyarok. Ebben a rövid produkcióban bebizonyítják, hogy nemzeti kultúránk értékei nem vesznek el, nem is halványodnak a távolság és az idegen kultúrák hatásai miatt. A közönség mindig nagy örömmel és hálás tapssal fogadja a produkciókat, amelyeket 80-100 fő ad elő.

A „Minden magyarok tánca” természetesen 2017-ben is megrendezésre kerül. A programra ezennel szeretettel meghívlak benneteket. A bemutató a tavalyihoz hasonlóan idén is szombaton (április 22.), 13.00–13.30-ig lesz a küzdőtéri nagyszínpadon. Ez azért szerencsésebb, mert így nem kell vasárnap korán kelnetek az éjszakai mulatság után. Idén egyetlen anyagot választottunk a közös tánchoz, ez pedig Mezőség lesz. A jelentkezők maguk dönthetik el, hogy a tájegységen belül melyik falu táncait járják, mindössze néhány közös folyamatot tervezünk, melyeket a szombaton délelőtt, 11.00-kor tartandó próbán állítunk össze.

Ördöngösfüzesi és magyarpalatkai tánczene:



a) Ördöngösfüzesi ritka és sűrű fogásolás
Horsa István, Jékely Gáspár, Ökrös Csaba - hegedű; Árendás Péter, Fekete Antal - brácsa; Havasréti Pál - nagybőgő
(Szerda 1, Magyarszovát - Ördöngösfüzes. Élő táncházi muzsika, Fonó Budai Zeneház, 2011.)

b) Magyarpalatkai lassú cigánytánc és lassú csárdás
Fonó zenekar: Gombai Tamás, Pál István "Szalonna" - hegedű; D. Tóth Sándor, Fekete Antal - brácsa; Kürtösi Zsolt - nagybőgő; Navratil Andrea, Agócs Gergely, Papp László, Vándor Vokál - ének
(Hateha! Táncházi slágerek, Fonó Records, 2009.)

c) Magyarpalatkai szökős és sűrű csárdás
Tükrös zenekar: Halmos Attila, Koncz Gergely - hegedű; Árendás Péter, Liber Endre - brácsa; Lelkes András - nagybőgő
(Tükrös Tábor, FolkEurópa Kiadó, 2002.)

Az idei program különlegessége, hogy egy nagyobb létszámú (55 fős) táncos különítmény érkezik Dél-Amerikából, akik a Táncháztalálkozóra is eljönnek. Szeretnénk őket azzal megtisztelni, hogy a program első részét ők adhatják elő. Erre a produkcióra ők előre felkészülnek. Dél-Amerika lesz tehát a díszvendég. Ezt a kb. tíz perces produkciót követően lép színpadra a teljes gárda és sorra eljárjuk a Mezőség táncait (ritka magyar, sűrű magyar, páros táncok). Árendás Péter kérésemre előzetesen összeállítja a kísérőzenét, amelyet előre elküldünk a jelentkezők számára, illetve letölthető lesz a Táncháztalálkozó honlapjáról is. Nagyon örülnénk, ha zenészek és énekesek is jelentkeznének!

Várjuk tehát a jelentkezéseket az alábbi e-mail címre: cimbi@iplus.hu

Jelentkezési határidő: 2017. április 15. (szerencsésebb volna, ha korábban jelentkeznétek). Kérdéseitekre készséggel válaszolok.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tervezzük, hogy a Táncháztalálkozót követő hétfőn birkavágást, sütést-főzést tartunk Kiscsőszön, melyre szeretettel hívlak benneteket. Szállást, ételt, italt biztosítunk!

A találkozásig üdvözlettel,

Kovács Norbert Cimbi – Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület
Berán István – Táncház Egyesület
Megosztás