bartok kodalyBartók Béla és Kodály Zoltán – fotó: Székely Aladár, 1905
Vizeli Balázs és zenekarának koncertje
Közreműködnek: Árendás Péter, Balogh Kálmán, Bárdosi Ildikó, Bognár András, Juhász Zoltán, Vizeli Balázs

Kodály Zoltán zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató halálának 50. évfordulója alkalmából a Hagyományok Háza egy tartalmában hiánypótló népzenei koncertsorozatának első állomása a Táncháztalálkozón megvalósuló előadás, amely a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Kollégiumának támogatásával jött létre.

hh NKA csak logo rgb

A műsor elsősorban Kodály Zoltán hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik, amely szeretné azt a téves közfelfogást eloszlatni, hogy Kodály Zoltán elsősorban az énekes népzene kutatását és gyűjtését tartotta fontosnak. Tari Lujza népzenekutató 2001-ben megjelent Kodály Zoltán, a hangszeres népzene kutatója című könyve egyértelműen bizonyítja a világhírű kutató hangszeres népzene gyűjtése melletti elkötelezettségét.

A műsorban fellépő előadók forráskritikai ismeretével és tapasztalataival kívánjuk megmutatni a hagyományos szemlélet fontosságát, a Kárpát-medencei népzene stílushű bemutatását a XXI. században. A koncerten felhangzó összeállításokban Kodály Zoltán bukovinai, ipolysági, somogyi és gyergyói gyűjtéséből válogatott dallamok szólalnak meg.