„A Meuse-től a Dunáig”
Középkori zene és népzene a közös francia-vallon és magyar gyökerű repertoárból

burgondia utca

Claude Flagel (Brüsszel), a Carmina Danubiana (Csörsz Rumen István, Juhász Katalin, Orczi Géza, Szabó Zoltán) és Fafka Júlia koncertje

Koncertünkön olyan magyar és francia balladákat, dalokat állítunk egymás mellé, amelyek Vargyas Lajos kutatásai szerint a középkorban Magyarországon letelepedett francia-vallon bevándorlók révén közvetlen kapcsolatot teremtenek Kelet- és Nyugat-Európa folklórja között.

Claude Flagel népzenekutató, tekerőlantos előadóművésznek sokat köszönhet a magyar táncházmozgalom: például ő hivta fel Bársony Mihály tekerősre Sebő Ferenc figyelmét, a hetvenes-nyolcvanas években ő népszerűsítette koncertszervezéssel, lemezkiadással a magyar népzenét Nyugat-Európában.

A Carmina Danubiana (magyarul „Dunai Danák”) zenekar a Duna-menti népek ritkán játszott, a magyar történelem eseményeihez és hőseihez kapcsolódó dalait kutatja fel és szólaltatja meg a népzenei és régizenei hangzást ötvöző lemezein és koncertjein.

A Bársony Mihály-díj átadása
A Bársony Mihály-díjat a Magyar Hangszermíves Céh, Tiszaalpár Nagyközség Önkormányzata és a Bársony család 2016-ban alapította Bársony Mihály, a Népművészet Mestere emlékére. A Raffay Dávid szobrászművész által készített bronz kisplasztikát megkaphatják olyan személyek, akik a magyar kultúra, azon belül az archaikus zenei műveltség, a burdon zene életben tartásáért kiemelkedő tevékenységet végeznek, Bársony Mihály szellemiségét követik.