„A Nagy Háború népi emlékezete” • 2015. március 28. szombat, 19.30 • Küzdőtér
A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsora

Rendező: ifj. Rónai Lajos
Zenei szerkesztő: Rónai Lajos



vh_foto

Az I. világháború századik évfordulójára emlékezünk. Európa legnagyobb történelmi tragédiáinak egyikére, mely gyökeresen változtatta meg a kontinens és a világ hatalmi viszonyait. Minden idők legvéresebb eseményeire, mely után az egyéni tragédiákat és iszonyatos szenvedéseket felülírja a magyar katasztrófa, a trianoni békeszerződés.
A történelmi eseményeket történészek monográfiái őrzik, tanulmányok, visszaemlékezések, filmek szólnak a korabeli eseményekről. Az I. világháborút követő békekötések következménye azonban minden idők legnagyobb világégése, a II. világháború, amelynek hatása napjainkig jelen van életünkben.

A népi emlékezet számára azonban a háború a közös emlékezet. A frontról küldött tábori levelek, az odaveszett férj, a hadi özvegyek szomorúsága, a feldúlt családi otthon, az éhezés, a menekülés, a rommá lőtt falvak, a háborús segélyek. A nagy háború folklórkincsének legszebb darabjai a sorozást és a bevonulást őrző katonadalok. A háború kitörését üdvözlő lelkes önkéntesek verbunkjai, a katonavonatok indulói, a kaszárnyák bakanótái, majd a lövészárkok keserűségét megéneklő népdalok és népies műdalok.

Ezeket a folklórunkban ma is élő hagyományokat mutatja be gálaműsorunk, amelynek szereplői:

Muharay Elemér Népi Együttes, Bag

Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes

Jászberényi Hagyományőrző Együttes

A hosszúhetényi és zengővárkonyi fúvós zenekar

Boglya együttes

Fix-Stimm zenekar


Megosztás