„Cifra szoba” • 2015. március 28. szombat, március 29. vasárnap, 10.00–18.30 • Kodály Zoltán terem (I. em.)



A cifra szoba
„A hagyományok útján”
(Tanai Péter írásának felhasználásával)

cifra_szoba

A XVII–XVIII. században már országosan elterjedtté vált, a korábbi egy lakószobás lakóházak bővítése, megjelentek a második lakószobák. Ezzel lehetővé vált, hogy az első szoba reprezentációs, vendégváró célokat szolgáljon. Az így létrejött „tiszta szoba”, „cifra szoba”, „szíp szoba” többnyire lakatlanul várta a betoppanó vendégeket. A lakószobákban ekkor már megjelenhettek a különös gonddal díszített lakberendezési tárgyak, színes textíliák, festett bútorok. Ebben a helyiségben kaptak helyet az ott lakók jelentősebb értékei, így az új asszony hozománya is. Eleinte a legényes házhoz költöző új asszony az egész kelengyéjét – ruháit és lakástextíliáit – egyetlen ládában vitte magával. A tulipános ládaként ismert archaikus tárolóbútor mérete idővel jelentősen megnövekedett, megjelentek a fiókos ládák és a komódok is. A 19. század második felében már a kétajtós szekrény is a kelengye részévé vált, később pedig teljes falusi szoba bútorzatával demonstrálták a család anyagi jólétét. Így a kelengye befogadására alkalmas tárolóbútorok, padládák, ágyak mellett asztal, székek, karos padok, tálas, kanalas, majd tálalószekrény azaz „kaszten” és tükrös toalett is részét képezhette a hozomány festett bútorainak.



Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület – Győr

cifra_muhely

Egyesületünk 2009-es megalakulása, egy magánkezdeményezésnek köszönhető, amely során a népzenét és néptáncot kedvelő alapító tagok elhatározták, hogy a Kárpát-medencei sokszínű népi kultúra magasabb szinten történő feltárásának és bemutatásának szentelik szabadidejüket. Megalakulásunk alapját egy teljes cifra szoba bútorzat-, valamint szőttes-gyűjtemény képezi, amely Erdélyből, Kalotaszeg egyik kis falujából, Mérából származik. Egyesületünk tagjai a ’90-es évek elején találkoztak először a falu kultúrájával, egy Győr mellett letelepedő erdélyi házaspárnak köszönhetően. Muszka György és felesége Muszka Ilona, Mérából származó hagyományőrző táncosok, akik most is aktív átörökítői Kalotaszeg hagyományainak, táncainak, viseleteinek. Szülőfalujuk, a körülbelül 1450 főt számláló kistelepülés Kolozsvártól 14 kilométerre észak-nyugati irányban található, a Kolozsvár-almási hegyek által bezárt völgy „Nádasmente” vagy más néven Cifrakalotaszeg egyik faluja. A „cifra” szó ebben az esetben arra a gazdagon díszítettségre utal, amely nem csupán a bútordarabok festését, a szőttesek, viseletek kidolgozását jellemzi, hanem táncmotívumaira és a muzsika dallamvilágára is utal. Az általunk bemutatni kívánt egyedülálló kiállítási anyag egy mérai család hagyatéka, amely 2009 óta, „Cifra szoba Mérából” címmel járja hazánk és a határon túli művelődési intézményeket, összművészeti fesztiválokat.

A kiállításról és a Cifra Műhely Egyesület tevékenységéről részletes információk, video- és képanyag a www.ciframuhely.hu webcímen, valamint az egyesület facebook (www.facebook.com/ciframuhely.egyesulet) oldalán találhatóak.



Megosztás