Táncképek • 2014. március 29. szombat, 19.10 • Küzdőtér
A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsora
Muzsikál a Fix Stimm zenekar


Műsorunkban közreműködnek a „Fülöp Ferenc” hagyományőrző szólótáncverseny díjazott táncosai. Fülöp Ferenc „A Népművészet Mestere" volt, híres sárközi verbunk táncos. Róla nevezte el szövetségünk azt a díjat, amelyet azok a falusi emberek – öregek és fiatalok – nyerhetnek el, akik nemcsak őrzik, hanem élik is közösségük táncait.

Mit tudnak a „fülöpösök”? Úgy tudnak táncolni, hogy táncuk minden elemével megtestesítik a nemzedékek során kialakult mozgáskultúrát. Testükben hordozzák a mozdulatokat, amelyek tükrözik a lélek rezdüléseit. Sajátos tájnyelven beszélnek, táncolnak, énekelnek, viselik a ruhát, sugározzák azt a kultúrát, amely egyedi, amely csak az ő zárt közösségük sajátja, ám egyben alkotó alapeleme a magyar nemzeti kultúrának. Kincset őriznek, amit sokan mások már elfelejtettek.

A Táncháztalálkozó gálaestjén ötven pár táncos képviseli magyarországi tájegységeinket, népcsoportjainkat Ágfalváról, Bagról, Bogyiszlóról, Elekről, Gencsapátiból, Isaszegről, Izményből, Jászberényből, Kakasdról, Kalocsáról, Kapuvárról, Őcsényből, Rimócról, Sióagárdról, Varsányból, Veresegyházról, Vitnyédről.

Ahány táncos, annyi egyéniség, és mégis valami csodálatos egység. Fogadják őket szeretettel!

Héra Éva