„Pásztorhangszerek kiállítása” • 2013. március 30–31. szombat-vasárnap, 10.00–18.00 • Kodály Zoltán terem (I. em.)
A Magyar Hangszermíves Céh rendezésében


20121019_214024

20121019_205030

Kortárs magyar hangszerkészítők munkáinak legjava, pásztorviseletekkel, bőrmunkákkal és pásztorfaragásokkal kiegészítve. Fókuszban a duda, furulya, citera. Emellett koboz, tekerő, tárogató és gyermekeknek szánt ritmushangszerek. A magyar népzene jelenkori virágzásához, kimagasló művészi színvonalához hozzájárultak a komoly fejlesztéseken átesett népi hangszerek is. Ritkán beszélünk róla, de sejthetjük: a táncházmozgalom kivirágzása, művészi színvonalának emelkedése elképzelhetetlen lenne megfelelő minőségű hangszerek nélkül, amelyek egyfelől híven őrzik a magyar népi hangszerek
sok évszázados formavilágát, tradícióit, másfelől viszont megfelelnek modern akusztikai és színpadi elvárásainknak is. A legújabb eredményeket és tendenciákat mutatja be kiállításunk.

20121019_205043

20121019_205058

A bemutatott hangszerek és pásztorkészségek mind kortárs alkotások, nem múzeumi darabok, hanem megvásárolható, megrendelhető portékák! Kiállításunkkal segíteni szeretnénk zeneiskoláknak, intézményeknek és magánszemélyeknek, hogy megfelelő minőségű hangszerek közül választhassanak, és megbízható hangszerkészítő kollégákkal vehessék fel a kapcsolatot.

Kiállító mesterek: Gáts Tibor - citera; Pásztor Endre - furulya, koboz; Dsupin Pál - furulya, hosszú furulya; Gyenes Tamás - palóc furulya; Tóth József - tárogató; Balogh Sándor - furulya, citera; Bán György - népi és historikus furulya; Bese Botond - duda; Istvánfi Balázs - duda; Szerényi Béla - tekerő; Bárdi Szabolcs - hegedű; Gajdics Krisztián - pásztorkészségek, ostorok

A Magyar Hangszermíves Céh kiállítói a küzdőtéri Makovecz-pavilonokban: Gáts Tibor - citera; Bán György - furulya; Micsik Béla - citera, gyöngyékszerek; Kerekes Andrea - hangszertokok; Balogh Sándor - citera, furulya, CD-k, könyvek, kiadványok; Szerényi Béla - tekerő, citera, gyermek ritmushangszerek, CD-k

„Fölszállott a páva 2012 – A színpadon innen és túl” • 2013. március 30–31. szombat-vasárnap, 10.00–18.00 • Kodály Zoltán terem (I. em.)
Válogatás Farkas József fényképeiből – a Hagyományok Háza kiállítása


pava_kiallitas

2012-ben az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza közös produkcióban megvalósuló népzenei és néptánc vetélkedőt hirdetett „Fölszállott a páva” címmel. A nagysikerű versenyen készült fotókból kiállítás látható a Budai Vigadó kerengőjében 2013. január 22. és április 18. között. Ez a tárlat költözik át két napra a Táncháztalálkozóra.

Jávorszky Béla Szilárd: A magyar folk története – népzene, táncház, világzene
Könyvbemutató • 2013. március 30. szombat, 14.00 • Kodály Zoltán terem (I. em.)

Dedikálás a Táncház Egyesület küzdőtéri pavilonjában:
szombaton du. 3 és 4 óra között, vasárnap du. 2 és 3 óra között


a_magyar_folk_view

Reményeink szerint a könyvbemutatón megjelennek mindazok, aki a mozgalmat egykoron elindították, Novák Tatától Timár Sándoron és Korniss Péteren át Lelkes Lajosig, Kiss Feriig, Vitányi Ivánig. Erre az alkalomra pár szám erejéig összeáll a táncházmozgalmat zeneileg elindító Halmos-Sebő-Éri trió és zenél nekünk valamit meglepetésként.”

Jávorszky Béla Szilárd: A magyar folk története – népzene, táncház, világzene
Kiadó: Kossuth Kiadó és Hagyományok Háza
Oldalszám: 288
Illusztráció: 220 fotó
Kötésmód : ragasztott kartonált
Méret: 196 x 245 x 17 mm
ISBN: 978-963-09-7486-8
Weboldal: www.kossuth.hu, www.hagyomanyokhaza.hu
A kötet kedvezményes ára a Táncháztalálkozón: 3.000,- Ft

Sajtóbemutató: 2013. április 4., 11.00, Örkény könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István krt. 26.)


Felütés (részlet)

„Amikor 2011 nyarán elhatároztam, hogy megírom a negyedik iksz felé ballagó táncházmozgalom zenei vetületét, még persze nem tudhattam, hogy fél évre rá az ENSZ illetékes kormányközi bizottsága a magyar táncház módszert felveszi az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. És ezzel az aktussal végképp a helyére kerül az az egykor a Liszt Ferenc térről indult szűk, városi értelmiségi kezdeményezés, amely ma is százezreket vonz világszerte. Torontótól Budapesten át Tokióig.

Ez már szinte rock and roll – csúszott ki állítólag a ledöbbent Bródy János száján, amikor a hetvenes évek elején első alkalommal betévedt egy budapesti táncházba. Nagyjából hasonlót éreztem én is, amikor egy évtizeddel később lóhajú, szűk farmeres, lázas tekintetű tinédzserként szerelmi szálak mentén elkeveredtem a Fővárosi Művelődési Házba. Ahol épp a Muzsikás húzta a talpalávalót. Olyan hittel, reménnyel és vehemenciával, hogy mondhatni, menten megtérítettek.

Nem ez volt amúgy az első alkalom, amikor velük találkoztam, de az első, amikor rájuk csodálkoztam. Akkoriban csőnadrágos urbánus fiatalként gyakorta forogtam Hobo Blues Band koncerteken, ha jól emlékszem, a Budai Ifjúsági Parkban történt meg a nevezetes eset, hogy Éri Pityuék lehettek az előzenekar. S abban az akusztikai környezetben, a bluesrockra és torzított gitárokra olyannyira éhes tinédzserek előtt is tisztességgel helytálltak. Mégha nem igazán tudott teljes pompájában érvényesülni egyszerre régies ízű és modern megszólalású míves zenéjük. Meg az az erő, az az energia, ami viszont ott, az FMH-ban valóban átütötte a falat. Még nálam is. [...]”

Táncház érme
• 2013. március 30. szombat, 14.30 • Kodály Zoltán terem (I. em.)

Közreműködik: Csonka-Takács Eszter (Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság), Horváthné Rudolf Teréz (Magyar Pénzverő Zrt.), Szilos András (tervező)

A táncház emlékérme mindkét nap megvásárolható a Küzdőtéren a Táncház Egyesület pavilonjában. Az érme ára: 7200 Ft, díszdobozzal: 8000 Ft.

tanchaz_erme

Éppen tíz éve, 2003-ban jött létre az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzésről szóló nemzetközi egyezménye, amelyhez Magyarország 2006-ban csatlakozott. Az egyezmény célkitűzése a szájhagyomány útján terjedő tradíciók és kifejezések, az előadóművészetek, a társadalmi gyakorlatok, rituálék, népszokások és a hagyományos kézművesség védelme és megőrzése. Magyarországról elsőként 2009-ben a mohácsi busójárás került fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, amelyet 2011-ben a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe felvett táncház módszer, mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje követett. 2012 végén a matyó hímzéssel bővült a reprezentatív lista, illetve az eddig 11 országgal a listán szereplő solymászathoz a magyar és osztrák solymászat hagyománya közösen csatlakozott.
A magyarországi folklór-mozgalmak legújabb hulláma az 1970-es évek elején kezdődött a népművészet minden ágára kiterjedően, de közülük is a legújszerűbb, legeredetibb jelenség a táncház-mozgalom volt, amely hamarosan az ország határain túl is elterjedt és nemzetközivé vált. A mozgalom sikerének titka a magyar népzene-néptánc magas fejlettségi foka, élő állapota, tudományos kutatása és az erre alapozott speciális oktatás megszervezése mellett a néphagyományok funkcionális, együttes alkalmazásában rejlő szemléletnek köszönhető. Ez a módszer a szellemi kulturális örökséget – zene, tánc, költészet, népszokások, kézművesség – komplexen, szórakozási, közösségi és művelődési alkalomként kínálja a ma embere számára. Egyaránt merít közvetlenül a helyi közösségek élő gyakorlatából és archív forrásokból, miközben folyamatosan együttműködik az azokat kutatókkal.
A Magyar Nemzeti Bank a szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságára ezüst emlékérme-sorozat kibocsátásával kívánja felhívni a figyelmet. A sorozat, amelynek első darabja a 2011-ben megjelent Mohácsi busójárás emlékérme, 2013-ban a magyar táncház módszert bemutató ezüstérmével folytatódik. Az érme előoldalán hímzett széki tulipán motívum, a hátlapon egy népviseletbe öltözött ifjú- és egy gyermek táncospár képe látható.

Az érme technikai adatai:
Névérték: 3000 forint
Minőség: Proof
Anyag: Ag .925
Összsúly: 12,5 g
Méret: 30 mm
Verhető: 4000 db
Kibocsátás: 2013. február 28.
Tervező: Szilos András

(Forrás: http://www.unesco.hu/, http://www.szellemiorokseg.hu/, www.penzvero.hu)


Új élő népzene 19.” CD-bemutató • 2013. március 30. szombat, 17.00 • Kodály Zoltán terem (I. em.)

Szerkesztő: Havasréti Pál


cover19

A Táncház Egyesület  1997-ben indította útjára CD-sorozatát, a hetvenes években a Hungarotonnál megjelent „Élő Népzene” lemezek szellemi örökségeként. Új sorozat ez, hiszen újak a válogatás szempontjai és módszerei. Új azért is, mert ezek a műsorszámok máshol még nem jelentek meg, ugyanakkor – népzenéről lévén szó – természetesen nem új szerzeményeket, hanem a néphagyomány által megőrzött dalokat és hangszeres dallamokat hallhatunk. A szereplők közül néhányan szűkebb pátriájuk hagyományainak egyenes folytatói, a többség azonban városi fiatalként kötelezte el magát a népzenével. Ki énekével, ki egy szál hangszerével adja át érzéseit, a vonósok pedig „bandába” tömörülve élvezik a táncház mindennapi gyakorlatában fölfedezett együttmuzsikálás élményét. Más és más tájak és népek muzsikája szól, más és más a hangzás és a stílus, mégis mindegyik darabban egyszerre érhetjük tetten közös kincsünket és az előadók személyiségét.

CD-válogatásunk darabjai – amelyek megjelenését mindig a Táncháztalálkozóra időzítjük – az évente meghirdetett nyilvános pályázaton alapulnak. A zsűri tagjai: Marosi Julianna, Pávai István, Sipos János és Vavrinecz András; sorozatszerkesztő: Havasréti Pál; forgalmazza a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás . Az Új élő népzene teljes sorozata áttekinthető és az egyes darabok utánvéttel megrendelhetők a tanchaz.hu  weboldalon.

track19

Az Új élő népzene 19. (FMVMCD 019) élő koncertfelvétel és – a készlet erejéig – a sorozat korábbi darabjai megvásárolhatók a Táncház Egyesület küzdőtéri pavilonjában.
Megosztás