Kedves Táncházas Barátaink!


Észre sem vettük, de az idő senkit sem kímélve, nagyon gyorsan elmúlt. Mi, akik valamikor világot megújító fiatalok, éjszakákon áttáncoló vadak voltunk, mára őszülő öregek, gyerekeinkért (unokáinkért) felelős bölcs (?) szülők, nagyszülők lettünk. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy gondolkodásunkban, világszemléletünkben is megöregedtünk volna. Hisszük, hogy a táncházas nemzedék ma is progresszív gondolkodású, újító szándékú generáció, amelyik fontos, a magyar, a Kárpát-medencei és az európai kultúra szempontjából meghatározó mozgalmat indított és terjesztett el, nem csak Magyarországon, de az egész világon.
A táncházmozgalom legfontosabb rendezvénye, állandó nemzetközi találkozóhelye az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 2011-ben harmincadik alkalommal kerül megrendezésre. Ez szomorú hír, ha fiatalságunk könyörtelen elmúlását látjuk benne, de végtelen öröm, ha mozgalmunk, hagyományaink átörökítéséről beszélhetünk.
Meggyőződésünk, hogy ez az évforduló nem a múltat, hanem a jövőt jelenti. Ünnepünkben egyaránt meg kell jelenjen a hetvenes évek lelkes lendülete és az elmúlt negyven év eredménye, amelyet a mai fiatalok képviselnek.
Ezt az egymást erősítő kettősséget kívánjuk bemutatni a 2011. április 1-jén 19.30 órakor a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben bemutatásra kerülő „Halljunk szót!” című műsorunkban.
Meggyőződésünk, hogy ez az ünnep nem lehet teljes, ha nem csatlakozik hozzá a táncházasok első, „ős”-generációja, akik elindították azt a folyamatot, amely a mai eredményekhez vezetett.
Azt tervezzük, hogy a műsorban felvillantjuk azt az elementáris közösségi erőt, amely a táncházat mindig is jellemezte. A műsor zárásaként szeretnénk, ha a terem „orgonaülésein” helyet foglaló „ ős-táncházasok” láthatóvá válnának és a színpadon közreműködő fiatalokkal együtt énekelnék el a mozgalom emblematikus széki lassúját, a „Le is szállnak, fel is szállnak a fecskék...” kezdetű dalt.
Várjuk azok jelentkezését, akik részt kívánnak venni ezen a nagyszerű és kivételes rendezvényen. A résztvevőknek tudniuk kell a fenti éneket, valamint vállalniuk kell a 2011. április 1-jén valamikor napközben tartandó főpróbán való részvételt.
Mindenkit szeretettel várunk, de előnyben részesítjük a két vagy (főleg) három generációs táncházas családokat.
Jelentkezni lehet 2011. március 28-ig a „halljunk_szot kukac mail.tanchaz.hu” e-mail-címen. A jelentkezéséket a beérkezés sorrendjében regisztráljuk és elfogadásukról 2011. március 30-ig küldünk értesítést.
A XXX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárról a további információkat folyamatosan töltjük fel a www.tanchaztalalkozo.hu honlapra.

Diószegi László szerkesztő-rendező, Berán István (Táncház Egyesület)