Kodály Zoltán, a népzenekutató • 2008. április 12–13. 10.00–18.00 • Lajtha László terem (II. em.)
A Hagyományok Háza fotó- és dokumentumkiállítása
Szakmai terv: Pávai Istvánkodaly

A Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központja 2007-ben fotó- és dokumentumkiállítással emlékezett a 125. éve született Kodály Zoltánra. A jubileumi tárlat áttekinti Kodály életművének azokat az állomásait, amelyek népzenekutatói szemléletének kialakulásához vezettek, illetve azokat a kutatási témaköröket, eredményeket, tudományos műhelyteremtő erőfeszítéseket, amelyek által a magyar népzenekutatás a nemzetközi etnomuzikológiai trendek élvonalába került. A kiállítást Eősze László zenetörténész nyitotta meg 2007. szeptember 13-án. A megnyitó alkalmával Kodály-gyűjtötte magyar, román és horvát énekes és hangszeres dallamok szólaltak meg Bukovinától a Dunántúlig, a Nyitra vidékétől a Székelyföldig, Hetényi Milán (ének és furulya), Major Levente (hegedű), Németh László (furulya), Szabó Zoltán (duda) közreműködésével. A kiállítás 2007. szeptember 20–25. között a XXI. Kecskeméti Népzenei Találkozó ideje alatt az Erdei Ferenc Kulturális Központban, majd 2008. február 1-ig a Hagyományok Háza első emeleti kerengőjén volt megtekinthető. A kiállítás szöveg- és képanyagából Pávai István válogatásában a folkMAGazin közöl részleteket ez évi számaiban.
Historikus és népi hangszerek • 2008. április 12–13. 10.00–18.00 • Lajtha László terem (II. em.)
A Magyar Hangszermíves Céh nevével fémjelzett kiállításA magyar hangszerkészítők színe-java évek óta jelen van a Táncháztalákozón. A Lajtha-teremben rendezett hangszerkiállítások folyamatos szakmai eszmecserét jelentenek hangszerészek és muzsikusok között. A Magyar Hangszermíves Céh nevével fémjelzett kiállításon megtekinthetők, kipróbálhatók és megvásásrolhatók a hazai mesterek legjobbjainak készítményei. Ebben az évben a kiállítást jelenlétével támogatja a Magyar Hegedűkészítők Társasága, a Fúvós Hangszerész Céh és a Magyar Orgonaépítők Társasága is.

A zeneértő közönség válogathat Bárdi Szabolcs, Gollob Balázs, Korán Csaba, Draskóczy Gábor, Holló Bence, Marosvári László, Gulyás Béla mesterhegedűi közül. Megtekintheti a Romanek dinasztia (Tihamér és Marcell) alkotásait, Papfalvy Ferenc hárfáit, Kovács Emil középkori, reneszánsz és barokk hangszerkópiáit. Tóth József és Barcza János kitűnő minőségű tárogatókkal érkezik. A kézműves vásáron megtalálhatók Gáts Tibor citerái, Pásztor Endre furulyái, kobzái, Micsik Béla citerái, Kerekes Andrea hangszertokjai, Szerényi Béla tekerői.
Népzenei kamarakoncertek II. • 2008. április 13. 12.20–18.15 • Lajtha László terem (II. em.)

Szerkesztő: Árendás Péter
Házigazda: Juhász Erika


12.20

„Mikor megyek hazafelé” – Mokányos együttes

 


13.00

Öves együttes

13.20

Új Élő Népzene 14. lemezbemutató 

 


14.20

„Nekem 8” – Dűvő együttes

15.00

„Budavár tövében” – Carmina Danubiana

 


15.45

„Barangoló” – Bakó Kati, Krámli Kinga és a Fondor zenekar

16.20

„Őrkőiek Budapesten” – Gázsa zenekar és az őrkői cigányok

 


17.10

BaHorKa és a Hírös zenekar

17.30

„Transbalkan Express” – Cimbaliband
Új élő népzene 14.” CD-bemutató • 2008. április 13. 13.20 • Lajtha László terem (II. em.)

Szerkesztő: Havasréti Pál
Házigazda: Juhász Erika


cover14

A Táncház Egyesület  1997-ben indította útjára CD-sorozatát, a hetvenes években a Hungarotonnál megjelent „Élő Népzene” lemezek szellemi örökségeként. Új sorozat ez, hiszen újak a válogatás szempontjai és módszerei. Új azért is, mert ezek a műsorszámok máshol még nem jelentek meg, ugyanakkor – népzenéről lévén szó – természetesen nem új szerzeményeket, hanem a néphagyomány által megőrzött dalokat és hangszeres dallamokat hallhatunk. A szereplők közül néhányan szűkebb pátriájuk hagyományainak egyenes folytatói, a többség azonban városi fiatalként kötelezte el magát a népzenével. Ki énekével, ki egy szál hangszerével adja át érzéseit, a vonósok pedig „bandába” tömörülve élvezik a táncház mindennapi gyakorlatában fölfedezett együttmuzsikálás élményét. Más és más tájak és népek muzsikája szól, más és más a hangzás és a stílus, mégis mindegyik darabban egyszerre érhetjük tetten közös kincsünket és az előadók személyiségét.

CD-válogatásunk darabjai – amelyek megjelenését mindig a Táncháztalálkozóra időzítjük – az évente meghirdetett nyilvános pályázaton alapulnak. A zsűri tagjai: Marosi Julianna, Pávai István, Sipos János és Vavrinecz András; sorozatszerkesztő: Havasréti Pál; forgalmazza a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás . Az Új élő népzene teljes sorozata áttekinthető a tanchaz.hu  weboldalon.

track14

Az Új élő népzene 14. (FMVMCD 014) és – a készlet erejéig – a sorozat korábbi darabjai megvásárolhatók a Táncház Egyesület küzdőtéri pavilonjában.

Megosztás