Kodály Zoltán, a népzenekutató • 2008. április 12–13. 10.00–18.00 • Lajtha László terem (II. em.)
A Hagyományok Háza fotó- és dokumentumkiállítása
Szakmai terv: Pávai Istvánkodaly

A Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központja 2007-ben fotó- és dokumentumkiállítással emlékezett a 125. éve született Kodály Zoltánra. A jubileumi tárlat áttekinti Kodály életművének azokat az állomásait, amelyek népzenekutatói szemléletének kialakulásához vezettek, illetve azokat a kutatási témaköröket, eredményeket, tudományos műhelyteremtő erőfeszítéseket, amelyek által a magyar népzenekutatás a nemzetközi etnomuzikológiai trendek élvonalába került. A kiállítást Eősze László zenetörténész nyitotta meg 2007. szeptember 13-án. A megnyitó alkalmával Kodály-gyűjtötte magyar, román és horvát énekes és hangszeres dallamok szólaltak meg Bukovinától a Dunántúlig, a Nyitra vidékétől a Székelyföldig, Hetényi Milán (ének és furulya), Major Levente (hegedű), Németh László (furulya), Szabó Zoltán (duda) közreműködésével. A kiállítás 2007. szeptember 20–25. között a XXI. Kecskeméti Népzenei Találkozó ideje alatt az Erdei Ferenc Kulturális Központban, majd 2008. február 1-ig a Hagyományok Háza első emeleti kerengőjén volt megtekinthető. A kiállítás szöveg- és képanyagából Pávai István válogatásában a folkMAGazin közöl részleteket ez évi számaiban.
Historikus és népi hangszerek • 2008. április 12–13. 10.00–18.00 • Lajtha László terem (II. em.)
A Magyar Hangszermíves Céh nevével fémjelzett kiállításA magyar hangszerkészítők színe-java évek óta jelen van a Táncháztalákozón. A Lajtha-teremben rendezett hangszerkiállítások folyamatos szakmai eszmecserét jelentenek hangszerészek és muzsikusok között. A Magyar Hangszermíves Céh nevével fémjelzett kiállításon megtekinthetők, kipróbálhatók és megvásásrolhatók a hazai mesterek legjobbjainak készítményei. Ebben az évben a kiállítást jelenlétével támogatja a Magyar Hegedűkészítők Társasága, a Fúvós Hangszerész Céh és a Magyar Orgonaépítők Társasága is.

A zeneértő közönség válogathat Bárdi Szabolcs, Gollob Balázs, Korán Csaba, Draskóczy Gábor, Holló Bence, Marosvári László, Gulyás Béla mesterhegedűi közül. Megtekintheti a Romanek dinasztia (Tihamér és Marcell) alkotásait, Papfalvy Ferenc hárfáit, Kovács Emil középkori, reneszánsz és barokk hangszerkópiáit. Tóth József és Barcza János kitűnő minőségű tárogatókkal érkezik. A kézműves vásáron megtalálhatók Gáts Tibor citerái, Pásztor Endre furulyái, kobzái, Micsik Béla citerái, Kerekes Andrea hangszertokjai, Szerényi Béla tekerői.
Népzenei kamarakoncertek I. • 2008. április 12. 11.45–18.15 • Lajtha László terem (II. em.)

Szerkesztő: Árendás Péter
Házigazda: Nagy Tímea


11.45

Kisboróka Citerazenekar és Népdalkör (Táborfalva)

12.00

Szárazfa Nagyzenekar (Nyugat-Dunántúl)

12.30

Balla Tibor és tanítványai

12.40

Fekete Boglárka

 


13.00

Bogyiszlói Banda lemezbemutató koncertje

13.40

Tűz Lángja zenekar

 


14.10

„Verbum caro factum est” – Tabulatúra Régizene együttes

14.50

Blaskó Csaba és zenekara

 


15.15

„Missa Pastorale” – Gajdos együttes

15.45

„Égszakadás” – Eszterlánc zenekar és a buzaiak

16.30

Gömbszörp zenekar

 


17.10

Üsztürü zenekar, km.: Kis István, Redő Júlia, Nyitrai Mariann

17.45

„Ez a vonat ha elindult” – a 20 éves Csík zenekar koncertje
Megosztás